Radu Stanciu, omul care sfinteste locul la sectia de schi alpinism Caraimanul

0
1551

  Radu Stanciu este „creatorul” sectiei de schi alpinism a clubului sportiv Caraimanul Busteni. Este mai mult decat un simplu antrenor insa. Se ocupa de treburile administrative, de logistica, de promovare. E omul bun la toate, 7 zile din 7. 12 sportivi are in prezent sectia, dar au fost perioade si cu cate 30 de schiori. „Chiar daca e un sport scump, e un sport de viitor, un sport foarte frumos, olimpic” a declarat pentru aimx.ro Radu.

Radu Stanciu a fost campion national la schi fond, sport pe care l-a preacticat timp de 15 ani (6 ani la Dinamo)

Radu StanciuSectia de schi alpinism a clubului sportiv Caraimanul Busteni a fost infiintata in octombrie 2017. In martie anul acesta a fost afiliata la Federatia Romana de Alpinism si Escalada. „Incepusem sa practic alergarea montana si m-am indragostit si de schi alpinism. Anul trecut am fost campion national in proba de individual la categoria master. Sectia am infiintat-o dupa o discutie cu Rares Manea care reactivase si el sectia de la Dinamo.” a mai spus Radu pentru aimx.ro.

„Vreau ca activitatea mea de antrenor sa vina ca o jertfa a mea personala in slujba comunitatii in care si eu m-am dezvoltat ca sportiv si de care m-am bucurat la vremea copilariei si adolecentei mele. Vreau sa imi depasesc conditia de a cere societatii si factorilor responsabili si sa ma dezvolt pe modelul halep sau hagi. pe viitor insa poate vom avea si sprijin  pentru a putea sa ne dezvoltam si mai mult– Radu stanciu

Activitatea clubului este finantata in proportie de 99 la suta de catre parintii sportivilor, de sponsori si de catre parteneri.

CARAIMANUL BUSTENI – ski mountaineering team (echipa de schi alpinism) este cea mai tanara si numeroasa echipa de schi alpinism din Romania.

Radu Stanciu2017 a fost anul de debut al acestei echipe constituite prin selecționarea copiilor cu varste intre 9-14 ani. Cei mai multi erau elevi ai scolii „Nestor Urechia” Momentan, in cadrul sectiei de schi alpinism isi defasoara activitatea un numar de 12 copii. Au varste cuprinse intre 11 si 18 ani. Toti sportivii sunt din localitatea Busteni. Antrenamentele sportivilor din cadrul sectiei au loc pe toata durata anului si constau in alergare montana, schi role, exercitii de forta, ciclism, inot sau excursii montane.

Desi este loc de mai bine, la Busteni, avem toate conditiile practicarii schi alpinismului. Totul se intampla „in spatele casei”, partia Kalinderu, stadionul de fotbal, terenurile de sport din cadrul unitatilor de invatamant, sala de sport, padurea, Bucegiul, Baiul, transportul pe cablu si nu in ultimul rand RESURSA UMANA – COPIII. Toate ne sunt prielnice ca dar de la Dumnezeu, trebuie doar ca noi sa fim vrednici de acestea” mai spune Radu Stanciu.

  Clubul si-a stabilit deja obiectivele pentru 2020

Caraiamnul Busteni isi propune sa detina suprematia in competitiile feminine si sa „atraga atentia” in intrecerile rezervate cadetilor si juniorilor. „Andreea Manea este varful de la fete cu rezultate foarte bune si pe plan international in sezonul trecut. La baieti i-as putea numi pe Robert Voicu si Andrei Ciulinaru din punct de vedere al raportului varsta/perfromanta/perspective. Dar ii astept pe toti sa demonstreze. Mai ales ca la aceasta varsta, cel de pe ultimul loc la copii poate sa ajunga primul la seniori” a mai precizat Radu Stanciu. Activitatea clubului o puteti urmari aici.

„Cu se mananca schi alpinismul”. Echipamentul necesar unui sportiv:

Radu Stanciu Schiuri foarte ușoare și rezistente ce cântăresc în jur de 700-800g/per., la o lungime de 1,60m;
– Legături de schi confecționate din material foarte rezistent (titan), forte ușoare, în jur de 100g/per.
– Clapari – flexibili, rezistenți, ușori, cântaresc în jur de 600g/picior;
– Bețe de schi confecționate din fibră de carbon;
– „Foci” – Denumirea provine de la pielea de focă, material ce se folosea înainte de apariția materialelor sintetice. Acest material, prin perii săi marunți și dispuși în răspar are proprietatea de a permite alunecarea schiului către înainte permițând astfel deplasarea schiorului, însă opune o foarte mare rezistență de frecare în sens invers făcând astfel posibilă ascensiune pe pante foarte abrupte. Pe cealalta parte a focii se află un adeziv special care permite aderarea la talpa schiului și desprinderea la nevoie (inainte de coborâre).
– Rucsac special ce permite atașarea schiurilor printr-un sistem special de prindere, oferă un volum suficient pentru strictul necesar schiorului alpinist;
– Ham de alpinism ce permite asigurarea prin coardă;
– Ochelari de schi;
– Lanternă frontală, atăt pentru competiții căt și pentru antrenamentele de seară;
– Cască de protecție;
– Lopata specială din fibră de carbon pentru scoaterea victimelor prinse în avalanșă;
– Transmițător avalanșă – permite cautarea și gasirea victimelor avalanșelor de zăpadă;
– Colțari alpinism;
– Lonja via ferata;
– Sondă pentru zăpadă – permite sondarea zăpezii pentru gasirea victimelor surprinse de avalanșă.

Pe lângă echipamentul strict tehnic prezentat anterior, mai sunt necesare și alte echipamente cum ar fi: costum de schi pentru concurs si antrenament, mănuși, căciulă, jachetă din puf, jachetă de vânt, suprapantaloni, bluză de corp etc.

Prețul aproximativ al echipamentului de top:- schiuri – 800 euro; legaturi – 500 euro;
clapari – 170 euro; piei de foca – 100 euro; bete – 100 euro; combinezon – 100 euro; casca – 100 euro; rucsac – 70 euro; transciever avalanșă – 350 euro; lopată – 30 euro; sonda – 70 euro.

Tot pe aimx.ro poti citi despre una din cele mai talentate patinatoare din Romania, aici!!!

Autor: Vlad Lucian Arhire