RED Bull K3 cea mai solicitanta cursa a carierei pentru Gyorgy Szabolcs. Ingrid Mutter a abandonat

636

Red Bull K3 face parte din circuitul mondial „Vertical Kilometer”. Este singura cursa din lumea insa care tripleaza kilometrul. O cursa „ucigatoare”. 3030 de metri diferenta de nivel in doar 9,7 kilometri. „Intimidant” …si asta o spun organizatorii. Startul se da in oraselul italian de 6000 de locuitori, Susa, aflat la granita cu Franta. Altitudinea la start: 503 metri. Finish-ul este pe varful Rocciamelone la 3538 de metri intr-un peisaj ce iti taie rasuflarea, in caz ca mai respiri…. Pe traseu sunt doua check point-uri: la 1690 de metri si 2850. Ingrid Mutter la feminin si Gyorgy Szabolcs, in concursul masculin au fost romanii de la editia din 2017. Cei doi povestesc in exclusivitate pentru aimx.ro cum au trait teribila cursa.

Record la baieti: s-a coborat sub 2 ore

” A fost o cursa fantastica. Mai am nevoie de antrenament specific insa pentru ca altfel nu merge aici .🙂 Trebuie sa invat sa merg repede la pas. La capitolul asta am pierdut cel mai mult.” Au fost primele cuvinte ale clujeanului pentru aimx.ro. Cursa a avut un ritm infernal: timpul primilor doi clasati a fost sub recordul cursei. Cronometrul s-a oprit la o ora 58 de minute si 53 de secunde cand elvetianul Martin Athamatten a atins varful. A incheiat competitia cu mai bine de 3 minute sub record ( 2.01.57, stabilit in 2015 de Remi Bonnet).  Pe doi a venit un alt elvetian: fostul recordman. Bonnet si-a imbunatatit si el timpul. A alergat distanta de aproape 10 kilometri in 2 ore si 30 de secunde. Italianul Nadir Maguet a ocupat ultima treapta a podiumului cu 2 ore, 5 minute si 24 de secunde.

Szobi vorbeste despre aceasta experienta unica: ” Este ceea ce imi doream de mult. Este prima oara cand imi supun corpul la asa ceva. Efectiv nu ai niciun respiro. Este cea mai solicitanta cursa la care am fost de cand alerg. Esti pus in priza si doua ore functionezi. E mult mai multa suferinta fata de alte competitii pentru ca lucrezi la 177-180 de pulsatii timp de doua ore.”

Clujeanul a fost pe locul 5 dupa primul kilometru vertical, apoi s-a aflat intr-un pluton si pendula intre pozitiile 4 si 9. Urcatul la pas i-a venit insa de hac.

 „Clar, m-as intoarce!!! E o cursa pe care vreau sa o pregatesc si sa ma bat cu primii. Am primit oarecum o palma. Stiam ca urc bine, recuperam cand era o portiune alergabila, dar cand trebuia sa o iau la pas pierdeam. Veneau tare din urma si ma intreceau. Si jumatate din traseu era de mers la pas.”

        Red Bull K3

Gyorgy Szabolcs – locul 22, 2 ore, 22 de minute, 03 secunde 

   Ingrid Mutter, primul abandon din cariera

Si pentru Ingrid Mutter, una din cele mai bune alergatoare montane din Romania, Red Bull K3 a fost o experienta unica. Unica si prin faptul ca a fost prima competitie la care a abandonat.

” Nu imi imaginam niciodata ca voi abandona intr-o cursa de 10 kilometri. Credeam ca se va intampla la un maraton sau o cursa mai lunga. Nici acum nu-mi vine sa cred.” – Ingrid Mutter, pentru aimx.ro

S-a intamplat la 3200 de metri altitudine, chiar inainte de momentul cand sportivii incepeau asaltul final cu ajutorul cablurilor. ” La jumatatea cursei eram pe 6. In acel moment doi suporteri romani care se aflau pe traseu mi-au spus ca sunt la doua minute si jumatate de locul 3. Atunci m-am ambitionat si am vrut sa le prind pe fete din urma, dar am neglijat alimentatia. Nu am mai mancat, am tras tare, iar la ultimul CP am stat foarte putin si mi-am luat doar apa. Dupa ce am trecut de 3000 de metri mi „s-a taiat gazul”. La 3200 de metri nu am mai putut sta in picioare. M-am asezat jos sa imi revin si imediat m-au depasit alte fete. Am incercat din nou sa continui, dar nu am mai putut. Cu siguranta a fost vorba si de altitudine.  Sper sa fi luat o decizie corecta”.

 PODIUM FEMININ, RED BULL K3:

1.Camilia Magliano         2.29.36

2. Victoria Kreuzer          2.31.38

3. Maite Maiora               2.33.03

„A fost o cursa de nivel mondial. Concurenta mare. Marea favorita, Maite Maiora, a terminat pe 3. Nu aveai niciun moment de respiro. Tot timpul erai sub presiunea de a fi depasita astfel ca nu puteai slabi ritmul. Ma tenteaza sa mai fac insa inca un VERTICAL din circuitul mondial in acest an.” – Ingrid Mutter

Credit Photo: Facebook Vertical Kilometer World Circuit