Robert Hajnal, LOCOTENENTUL din „ARMATA” ultramaratoniștilor

0
1829
"M-aș compara cu un cerb: este maiestuos, puternic și arătos." La 27 de ani, Robert, are muntele la picioare: e sigur pe discursul său, relaxat și perfect conștient de drumul pe care și l-a asumat. Tipul născut la Petroșani,vrea să ajungă în elita mondială a ultramaratoniștilor.În urmă cu 4 ani avea bifată doar o cursă de 5 km.Emană  încredere, dar nu și supra-sufieciență. Vrea să-și facă mama mândră de el. În 2016 a câștigat 5 dintre cele mai grele ultramaratoane din România şi a doborât și recordul fiecărei curse.Robert Hajnal vi se dezvăluie într-un interviu aimx.ro

 „MERGEAM SĂ ALERG ȘI SĂ BEAU BERE!”

hajnal-7AIMX.RO : De unde și până unde alergător montan și nu fotbalist de exemplu?

Robert Hajnal: M-am născut foarte aproape de curtea școlii și voiam să devin fotbalist. Până la 18 ani am jucat fotbal de performanță la Jiul Petroşani, la juniori. Am intrat apoi la Academia Militară de la Sibiu, iar acolo în fiecare dimineață aveam program de înviorare și alergam în jur de doi km pe zi. După Academie am ales Braşovul, iar nişte colegi mai mari mi-au spus de un concurs în Retezat. Eu fusesem la un concurs de 5 km, între școlile de aplicație, pe care l-am terminat în 20 de minute. Am mers la cursa din Retezat fară să am nicio informație, habar n-aveam de diferență de nivel şi alte lucruri. Am parcurs cei 28 de km în 5 ore. M-au durut toate la final.

AIMX.RO Cum de nu ai renunțat?

Robert Hajnal: Atmosfera de după concurs m-a fermecat. Era foarte multă lume cu corturi și o atmosferă foarte frumoasă. Pentru asta am hotărât să merg în continuare la concursuri. Tot la Retezat am primit un pliant cu Maraton 7500 și am văzut că acolo se aleargă 90 de km. Chiar am luat în râs atunci ideea că ar merge cineva să alerge 90 de km.

AIMX.RO: Când ți-ai schimbat percepția de a nu alerga doar pentru plăcere?

Robert Hajnal :La început nu mă gândeam cât de departe pot să merg. Mergeam să alerg și să beau o bere. Primul meu ULTRA l-am câștigat după ce am făcut un tur al Europei de 30 de zile. Petreceam până dimineață și apoi alergam 20 de km. M-am întors în ţară şi aşa am câștigat. A fost ultramaratonul Ciucaș, de 100 de km. Atunci mi-am zis că dacă m-am impus în condiţiile alea de pregătire, cum ar fi dacă îmi fac un plan, mă odihnesc, mănânc doar ce trebuie. Aşa că am hotărât să mă axez pe distanţe mari.

AIMX.RO: Acum mai bei bere după concurs?

Robert Hajnal: Da, dar numai una. Nu ne-am dezumanizat. În timpul săptămânilor dinainte de consurs este redusă însă cantitatea de bere. Sunt sacrificii! Nu mai ies in oraş. Aş pierde două antrenamente: unul seara, altul dimineaţa. Am ajuns la filozofia că cel mai bun antrenament este al boxerilor: un plan pentru o cursă să dureze 14 săptămâni, iar distanţa între competiţii să fie de cel puţin 4 săptămâni.

 

„AM TRAVERSAT ORIENTALII ÎN 13 ZILE”                                                                                                                                  hajnal-6

AIMX.RO:Ce distanţă îţi prieşte cel mai mult ?

Robert Hajnal: Până acum n-am alergat mai mult de 100 de km. Cele mai bune rezultate le-am avuit pe distanţe între 60 şi 100 de km. Vreau să ajung la 100 de mile, adică la 160 de km. Pentru asta îmi pregatesc corpul. Nu ştiu cum va fi.

AIMX.RO: Un om obişnuit simte oboseala după 5 sute de metri de alergat pe plat sau poate mai repede. La tine când intervine oboseala?

Robert Hajnal: M-am simţit obosit şi după doi km. Pulsul nu te ajută, eşti moleşit, dar le depăşeşti. Într-un ULTRA ai fluctuaţii. Te vei simţi de 2,3 ori rău, apoi îţi revii şi tot aşa. Nimic nu este constant. E bine, rău, bine, rău, stările se alternează. Depinde foarte mult de căldură, de diferenţa de nivel… Dacă alergi 100 de km, cei mai grei km sunt între  50 şi 60 pentru mine. Te gândeşti că mai ai încă pe atât. Oboseala cea mai mare o simt însă la final. Se duce entuziasmul, se scurge toată adrenalina din corp.

AIMX.RO: Ai fost pus în situaţia care să te determine să abandonezi ?

Robert Hajnal: Au fost curse în care am vomitat, m-am simţit rău, resursele erau pe consumate, dar cel mult, într-o cursă m-am oprit puţin, am mers sau am alergat foart încet. Niciodată nu m-am gândit să abandonez. La toate cursele de anul acesta la care am participat am fost să bat recordul. Şi am reuşit.

AIMX.RO: Cât timp vrei să mai alergi?

Robert Hajnal: Toată viaţa.

AIMX.RO: Cum te simţi când câştigi un ULTRA?

Robert Hajnal: E ca îndeplinirea unui obiectiv foarte important pentrut firma ta, e echivalent cu un pas înainte în carieră. Te simţi invincibil. Ca şi cum ai cucerit o fată frumoasă.

AIMX.RO: În mod normal te-apuci de sport pentru a fi mai sănătos. Ce faci tu, te face mai sănătos?

Robert Hajnal: Bună remarca… De la un punct nu o mai faci pentru sănătate. Dacă am face-o pentru sănătate am ieşi de 3 ori pe săptămână la alergare. Satisfacţia este însâ pe măsură şi toate lucrurile bune se întâmplă în afara zonei de confort. Chiar dacă nu fac sport pentru sanatate, câştig alte lucruri adiacente: disciplină, respectarea unui plan, încrederea în propriile forţe.

AIMX.RO: Ce planuri mai ai?

Robert Hajnal: Am traversat Orientalii şi Meridionalii. Traversarea Orientalior, adică vreo 600 de km, de la graniţa cu Ucraina până la Brasov, mi-a luat vreo 13 zile. Am făcut chestia asta pentru ca anul viitor să alerg toţi Carpatii timp de 25, 30 de zile. Ar însemna cam 50-60 de km pe zi.

 

„VREAU SĂ O FAC PE MAMA MÂNDRĂ DE MINE !”

AIMX.RO: Secretul tău?

Robert Hajnal: Consecvenţa, dicsiplina, munca depusă zilnic. N-am fost accidentat de când m-am apucat de alergare.Nu mă antrenez răcit, bolnav… Dacă mă doare un tendon tratez cauza şi de-abia după aia reiau planul de antrenament.

AIMX.RO: Este şi ceva nativ ?

Robert Hajnal: Mi-am asumat rolul ăsta de alergător de distanţe lungi. Toate resursele mele merg acolo. Este cel mai bun drum care mi s-a ivit în momentul de faţă şi aşa voi continua şi în anii viitori. Chiar dacă sunt sau nu făcut pentru asta pe drumul acesta voi merge. Alergarea este un drog ideal, pozitiv.

AIMX.RO :De unde vine motivaţia?

Robert Hajnal: Vreau să fiu în top mondial, să mă bat cu cei mai buni.Vreau să văd ce au ei diferit faţa de mine, să văd cât de bine pregătit sunt eu…şi să o fac pe mama mândră de mine.

Mă susţine sută la sută. Este fanul meu numărul unu. Vine la concursuri cu mine, a început să-i cunoască şi pe ceilalţi concurenţi.

AIMX.RO: Care-i DERBY-ul Dinamo-Steaua în ULTRAMARATON?

Robert Hajnal: Ţi-aş spune cam cum văd eu play-offul. Nu există un play -off clar la ULTRA, dar cred că este specialitatea mea, a lui Radu Milea şi Daniel Stroescu. Sunt însă şi nişte băieţi  buni care fac maratoane, ca Viorel Palici. Dacă ar veni la ULTRA ne-ar căpăci pe toţi, cred. OMU NEGRU, adică Ionuţ Zincă ar fi şi el în play off şi sigur că mai sunt oameni bine pregătiţi, unii trecuţi de 40 de ani. Daniel are 44. Andrei Preda este un alt alergător de play-off.

AIMX.RO :Cu ce animal te-ai compara?

Robert Hajnal: Cu un cerb. Îi place natura, sălbăticia, îi place să fie în centrul atenţiei, işi adună ciutele… E maiestuos, arătos şi puternic. N-avem idee cât de puternic este un cerb.

AIMX.RO: De ce ar trebui să se apuce de alergat cineva chiar şi doar de plăcere ?

Robert Hajnal: O ţigară scurtează viaţa cu 8 minute. Un jogging iţi lungeşte viaţa cu o zi.

 

hajnal

CHESTIONAR AIMX:

Dinamo sau Steaua?

Steaua! Când jucam la Jiul Petroșani ăsta era visul nostru.

Personalitatea sportiva pe care o admiri este…. sportivul care nu-și irosește talentul și muncește facandu-i ce-i place. Când vine vorba de alergatori am o admirație deosebita pentru cei care (încă) aleargă mai tare ca mine, dar și cei care reușesc să facă asta la o vârstă înaintată.

Dacă nu deveneai ultramaratonist ți-ar fi plăcut să practici… triatlonul. Dacă nu tine de sport, cariera militară mi se pare foarte interesantă și cu noi provocări aproape zilnic.

Ai voce? Nu am voce.., dar spre nenorocul celorlalți cânt.

În timpul cursei cel mai mult te gândești la… de ce fac asta, cât de norocos sunt că pot să alerg pe distanța respectivă și la ce urmează sa mănânc.

Ce întrebare i-ai adresa lui Usain Bolt?  Când a fumat iarbă ultima dată și cum de nu l-au prins încă.

Țara în care ai vrea să îți faci vacanța este…. România 🙂.

Visezi fragmente din curse? Mereu. Cel mai des când sunt cu ochii deschisi, în timpul zilei și mă apucă un râs de satisfacție când mă gândesc ce rezultat am avut.

Principala calitate a lui Robert Hajnal este…Zen – ul

Ce nu-ți place la oameni?  Că nu aleg ceva la ce se pricep și nu merg cu toată tăria către acel lucru. Că nu trăiesc cu un scop. Am toată admirația pentru ceilalți.

Vin sau bere? Vin și bere.

Soţia ta trebuie să fie alergătoare? În dragoste şi în război nu sunt reguli, dar sigur o să devină. Nu va rezista!

Alergatori: Louis Alberto, Killian Journet, Francois D’ahen, Marius Ionescu, Gheorghiţă Vitalie, Codrea Gheorghe Filip, Sângeorzan Lazăr, Turcu Stan.

Planul pentru anul viitor: 5 curse din ULTRA TRAIL WORLD TOUR

CREDIT PHOTO: Radu Cristi, fisheye.ro