Roman a terminat Maratonul din Dubai cu „personal best”

797
Roman a terminat Maratonul din Dubai cu

Radu Roman a terminat Maratonul din Dubai (42,195 km) in 3:04:22. Reprezentantul Romaniei a fost sustinut de familie la revenirea in Orientul Mijlociu. Radu a parcurs trei sesiuni de antrenament pentru aclimatizare in Ras al-Khaimah.

Roman a terminat Maratonul din Dubai, o competitie care nu figura initial in calendarul competitional pentru politistul de frontier. Radu insa s-a simtit pregatit si a concurat in forta incurajat de familia aflata in vacanta din Dubai.

”Avem o parte din familie stabilita aici in Emirate.  Sunt  nasii de botez ai lui Tudor, fiul nostru. Ne-au chemat in vizita si am profitat de ocazie si am participat la cursa. Am terminat al 11 lea la categoria de varsta 30, si  pe 70 la general.”

Radu Roman a terminat Maratonul din Oman, anul trecut. Intrecerea a ramas o provocare de referinta pentru Roman care activeaza in cadrul Inspectoratului Teritorial al Politiei de Frontiera Sighetu Marmatiei.

” In Oman a fost categoric mai greu. In Dubai totul a fost furnizat de catre organizatori, singura mea preocupre a fost sa dau cat mai repede din picioare. In Oman a trebuit sa-mi gestionez de la alimentatie pana la echipament.” 

Pentru Radu Roman, Orientul Mijlociu e locul ideal de intrecere mai ales ca in acest moment este iarna si  temperaturile sunt intre 16 si 30 de grade.

„Nu am facut antrenament special, nu folosesc vreo strategie, traiesc din plin cursa, imi ascult corpul si dau tot ce e mai bun. Mi-am propus sa cobor sub 3h si 11 minute. Am reusit sa ma autosurprind.”

La un maraton pe asfalt momentul dificil pentru Radu e intre km. 32-35.

„Problemele apar cand organismul se lupta din greu sa faca fata incapatanarii mele de a merge mai departe.”

Si din punct de vedere psihic Radu Roman se lupta tot intre acesti km (32-35)  cand este  pus de cele mai multe ori la incercare!

„Un maraton pe asfalt e o cursa de anduranta in care viteza este cea care conteaza. In cazul unui Ultramaraton pe care l-am alergat in Oman primordiala a fost adaptarea corpului la conditii pentru a putea finaliza etapele. Intr-un Ultramaraton pe dune de nisip esti nevoit sa-ti gestionezi toate resursele, pe cand pe asfalt ai totul pus la dospozitie. (In Cursa din Dubai am avut puncte de hidratare la fiecare 5 km, portocale banane, bauturi isotonice).”
 Urmatoarea cursa pentru Radu Roman va fi in mai. Ultramaratonul pe care il face in fiecare an Transylvania 100 k cu startul din Bran. In 2016 si 2017 a participat la cursa de 50 km, iar anul acesta va merge la 100 km pe 19 mai.
Autor: Ovidiu Petenghea