Roy Svenningsen are peste jumatate de secol de maratoane. Ultimul a fost in Antarctica, la 84 de ani

0
810

Antarctica Ice Marathon a avut loc la sfarsitul saptamanii trecute. Este maratonul care se desfasoara cel mai la sud pe planeta noastra, la doar cateva mile de Polul Sud. Concursul din 2019 a adus si doborararea mai multor recorduri. Roy Svenningsen a devenit la 84 de ani cel mai batran om de pe pamant care reuseste sa ajunga la finishul competitiei. Roy alearga din anul 1964 si a participat pana in prezent la peste 50 de maratoane.

Roy Svenningsen are Personal Best pe distanta de 42.195 km timpul de 2 ore si 38 de minute

Roy este nascut in Edmonton, Canada. Primul sau maraton a fost la Calgary, iar cel mai bun rezultat l-a avut in Helsinki, Finlanda, in 1964. Atunci a parcurs distanta in 2 ore si 38 de minute. Canadianul in varsta de 84 de ani a devenit cel mai in varsta concurent care incheie Antarctica Ice Marathon. A ajuns la finish dupa 11 ore, 41 de minute si 58 de secunde. „Este o performanta extraordinara, un rezultat care trebuia sa inspire multe generatii de atleti” a declarat Richard Donovan, directorul concursului. „Cel mai greu mi-a fost ca nu am reusit sa tin pasul cu marea masa a concurentilor (51 au fost la start). Dupa kilometrul 20 m-am simtit din ce in ce mai slabit. Atunci am zis ca e timpul sa mai fac o pauza pentru a-mi indeplini obiectivul. Doctorul mi-a recomandat o supa calda, dupa care nivelul de energie a crescut pentru cativa kilometri. Ca sa termin am fost nevoit insa sa strang foarte mult din dinti” a spus Roy pentru runningmagazine.

Canadianul a alergat pana acum pe 5 continente. In urmatorii doi ani isi propune sa bifeze si Africa si America de Sud. Conditiile in care alearga concurentii sunt destul de vitrege: temperatura ajunge pana la -20 de grade, iar vantul poate da mari batai de cap.

Castigatorul Antarctica Ice Marathon 2019 a facut si un nou record al Roy Svenningsen Antarcticacompetitiei

Americanul William Hafferty, din Boston, a incheiat primul maratonul. El a reusit si cel mai bun timp din istoria concursului: 3 ore, 34 de minute si 12 secunde. La 69 de ani Susan Ragon a devenit cea mai in varsta femeie finisher la Antarctica Ice Marathon. Tompul ei: 7 ore, 38 de minute si 32 de secunde.

Si mai multi romani au participat la maratonul din Antarctica. Printre deschizatorii de drum s-au numarat,la editiile anterioare, Andrei Rosu si Adriana Istrate. Antarctica Ice Marathon a ajuns la a 15-a editie.

Autor: Vlad Lucian Arhire