Schiul alpin la romani: de la carat si ceruit, la viteze de peste 100 de km. pe ora

1050

Coborarea la schi alpin aduce viteze ametitoare!  In cateva secunde, viteza creste ca si cand ai pilota o masina de curse. In schiul alpin o greseala costa si poate fi fatala!

Schiul alpin pe cat de atractiv este, pe atat de periculos devine cand alunecarea se face cu viteza la vale.

Protagonistul Romaniei in Cupa Mondiala si pentru Jocurile Olimpice, Ioan Valeriu Achiriloaie a adus in prim plan pentru AIMX detalii din culisele vietii de schior in Cupa Mondiala.

Achiriloaie in Cupa Mondiala de schi alpin
Ioan Valeriu Achiriloaie reprezentantul Romaniei la J.O. 2018

„In orice moment al unei curse caut viteaza. Chiar daca am 100 sau 30  de km. la ora inca caut sa merg mai tare. Doar atunci poti sa faci probele acestea”

Daca schiorii din Cupa Mondiala au o intreaga infrastructura in spate, Ioan ataca etapele din Cupa Mondiala cu antrenorul federal Marcel Fratila.

„Al doilea om din staful meu, care din pacate nu este mereu alaturi de mine (cu prezenta) este domnul doctor Razvan Melinte. El ma ajuta pe partea de medicamentatie si de nutritie cat si de refacere.”

De la carat schiuri, intretinerea echipamentului si pana la finish in coborarile din calendar, Ioan se ocupa de tot.

„Sunt service man si ma ocup de strategie, de organizare, de antrenamente! In circuit fiecare are serviceman-ul lui. Cele 2-3-4 ore pe zi pe care le petrec sa imi pregatesc schiurile ei le folosesc la refacere, reapectiv un al doilea antrenament.”

Achiriloaie da toata energia ca sa-si traiasca visul!

„Petrec ore bune zilnic in camera de schiuri. Ma ocup de  ascutirea canturilor si ceruirea schiurilor. Tineti cont ca am 17 perechi de schiuri. Din acestea mi-am ales 9 care sunt in permanenta cu mine. La coborare schiurile se rezuma la un singur lucru. Cat aluneca de tare. Cu siguranta la fiecare cursa pierd 1-2 secunde, poate si mai mult doar din echipament, deoarece nu sunt totusi la nivelul schiorilor de top ca service la momentul de fata.”

Urmeaza o luna in care Ioan participa si in Cupa Mondiala de schi alpin. In februarie va lua startul la Jocurile Olimpice de la PyeongChang.

Autor: Ovidiu Petenghea