Sfarsit de saptamana cu schi de tura si schi alpinism la AZUGA

928

Schi alpinismul a crescut ca impact mai ales la nivel international. Celebrul alergator montan Kilian Jornet este un participant de seama. Este un sport care combina tehnica schiului de tura cu cea a alpinismului. De cele mai multe ori obiectivul este parcurgerea unui traseu tehnic. Se alterneaza portiunile care pot fi urcate, respectiv coborate pe schiurile de tura, cu zonele  tehnice unde  este folosit  echipamentul specific alpinismului.

Schiul de tura devine sport olimpic incepand cu Jocurile Olimpice de tineret de la Lousane din 2020!

Skiul de tura presupune deplasarea pe schiuri atat in urcare cat si in coborare, spre deosebire de schiul alpin,unde sportivul folosește mijloace mecanizate pentru urcare.

In Romania, pana sa apara echipa ”SKIMO TEAM” reprezentata de Manea Rares si Stanciu Radu, competitiile de schi alpinism s-au adresat exclusiv seniorilor.  Fara sa existe o pepiniera de selectie si crestere a sportivilor, pasionatii au venit din sporturi adiacente ca schi fond, alpinism sau alergare montana.

Fratii Rares si Silviu Manea sunt catalogati ca produs autohton pentru schi alpinism.

SKIMO TEAM, prin Rares si Silviu, intra in pas cu natiunile cu traditie in schi alpinism. Clubul aduce la startul competitiilor cadeti care in timp sa detroneze elita actuala a schi alpinismului autohton.   La Busteni Stanciu Radu, cat si la Zarnesti prin Manea Rares au prins contur initiativele dedicate echipelor de copii! Sportivii sunt instruiti si antrenati dupa specificul varstei, pentru practicarea acestui sport.

o competiție de schi alpinism (schi de tură) destinată atât adulților, amatori sau non amatori cât și categoriilor mezine în scop de promovare a disciplinei ”schi alpinism"

VERTICALUL DE LA AZUGA ESTE SAMBATA LA ORA 10 

Cursa de vertical de la Azuga este programata pe 6 Ianuarie si aduce in concurs specialistii, dar si pe cei mici. Taxa de inscriere  este de 30 lei. Profilul cursei consta dintr-o ascensiune verticala pe partia de schi Sorica. Se concureaza avand atasate pe talpile schiurilor cunoscutele ”piei de foca”.  Este un material textil care este prevazut cu niste peri marunti dispusi in raspar. Alunecarea schiului este imbunatatita si  face aproape imposibila deplasarea catre inapoi. Acest lucru face posibila ascensiunea aproape verticala pe partie sau versanti.

Echipamentul obligatoriu trebuie sa fie compus din: o pereche de schiuri, o pereche de legaturi de tura, o pereche de clapari, o pereche de piei de focă si o pereche de bete.

Inscrierea se va face in dimineata concursului ce va avea startul la ora 10.

Autor: Ovidiu Petenghea