Seful WOWSA despre Paul Georgescu:”Are doua calitati rare”

295

World Open Water Swimming Asociation (WOWSA) premiaza la inceput de an cele mai valoroase performante in ape libere din 2020, dar si pe cei mai valorosi inotatori din lume. Conducerea asociatiei a anuntat nominalizarile. Paul Georgescu este romanul aflat in carti pentru a obtine titlul „Man of the Year”. 12 sportivi se „lupta” in voturi pentru aceasta distinctie dupa ce au reusit performante extraordinare in apa. Fostul poloist se afla pe locul 2, cu peste 10 mii de voturi, la aproximativ 3000 de voturi distanta de tunisianul Nejib Belhedi. aimx.ro a realizat un interviu in exclusivitate cu seful WOWSA, americanul Steven Munatones.

Steven Munatones, seful WOWSA, documenteaza evenimentele in ape libere de peste 40 de ani

Steven Munatones, omul care a fondat World Open Water Swimming Asociation este si cel care a lansat proiectul Ocean’s Seven, o alternativa acvatica la provocarea Seven Summits. Viata americanului se confunda practic cu inotul in ape deschise.

A fost implicat timp de 40 de ani ca inotator, antrenor, administrator, tehnician sau jurnalist. A scris si o carte despre pregatirea logistica, fizica si psihica pentru inotul in ape deschise indiferent de distante. Munatones a suferit un infarct in anul 2016. A supravietuit dupa ce a fost in coma, iar medicii spun ca decisiv a fost fiul sau care l-a resuscitat pana la sosirea ambulantei.

aimx.ro: Steven, spune-mi pentru inceput cateva cuvinte despre WOWSA si despre activitatea ta zilnica.

Sunt CEO al companiei KAATSU Global, INC (https://kaatsu.com) si scriu despre inotatorii in ape deschise si despre competitiile in ape deschise inca din 1978. Am petrecut cel putin o ora pe zi realizand si documentand articole despre sportivi si concursuri. Singurul moment in care nu am scris despre inotul in ape deschise, ca o activitate zilnica, a fost in perioada in care eram in spital, in coma.

Steven Munatones, fondatorul WOWSA

aimx.ro: Cum a influentat pandemia de coronavirus lumea inotului in ape deschise?

Cand piscinele si plajele au inceput sa se inchida prin deciziile luate de guverne, numarul de inotatori in ape libere a inceput sa creasca peste tot pe glob. Sportivii si-au dat seama cat de profunde sunt sentimentele pentru inot. Dar, in lipsa piscinelor, au fost nevoiti sa-si gaseasca alte locuri in care sa practice inotul. Pentru ca lockdown-urile au inceput din februarie, martie, aprilie, atunci cand temperatura apei incepea sa creasca ,tot mai multi oameni din diferite colturi ale lumii incepeau sa se bucure de inotul in ape deschise.

aimx.ro: Care este cea mai lunga distanta inotata de o fiinta umana ce apare in arhivele asociatiei pe care o conduceti?

Sunt mai multe moduri in care poti sa te pozitionezi fata de o distanta inotata. De exemplu, este mai usor sa inoti intr-un rau, la o temperatura ok, ajutat de curent,decat sa inoti intr-un ocean „rece”. Marea majoritate a ultramaratoanelor acvatice sunt intr-o lista intitulata „24-HOUR CLUB”. Aici aveti linkul:  https://www.openwaterpedia.com/index.php?title=24-hour_club

aimx.ro: Cine crezi ca va castiga titlul „Man of the Year”?

Chiar nu stiu. Dupa ce ii selectam pe cei nominalizati in urma unui proces de documentare, eu niciodata nu ma mai uit pe clasament pana in ultima zi. Nu vreau sa fiu partinitor uitandu-ma la votul popular. Ce pot sa spun insa este ca de fiecare data, din 2008, de atunci cand organizam premiile, castigatorul a fost o reala surpriza pentru mine.

Steve Munatones despre:

cele mai periculoase locuri de pe glob pentru inotul in ape deschise: cele mai periculoase locuri pentru inot sunt cele cu apa foarte rece, pe timp de noapte, departe de un spital si de tarm. Sunt foarte multe probleme care pot aparea. Dar locuri ca Antarctica, Norvegia si Oceanul Arctic sunt de asemenea periculoase. Imediat dupa sunt inoturile la altitudine si cele in ape cu vartejuri. (https://www.openwaterpedia.com/index.php?title=High-altitude_swim) (https://www.openwaterpedia.com/index.php?title=Maelstrom_Seven).

Moskstraumen ( intre insulele Vaeroy si Mosken ), Norvegia este considerata cea mai periculoasa zona din lume in inotul in ape deschise in ceea ce priveste vartejurile

Paul Georgescu:

Sunt extrem de impresionat. Paul este un adevarat exemplu de explorator si aventurier. El combina iubirea pentru aventura extrema cu valoarea sa, talentul sau in ceea ce priveste capacitatea de a inota. Cu alte cuvinte, el nu doar ca este capabil de ultramaratoane extreme, dar inoata foarte repede in timpul acestor provocari. Sunt doua calitati extrem de rare.

Pe Paul Georgescu il poti vota, AICI!!!

Autor: Vlad Lucian Arhire