Sergiu Vasile Bejan implineste in luna noiembrie 24 de ani. De 5 ani este unul dintre componentii barcii de 8 + 1 a Romaniei. Are 2 medalii la Campionatele Europene, un bronz si un argint si doua fotografii virale cu mainile baietilor care trag, 11 din 12 luni pe an, pentru a scrie istorie pentru tara lor. „Sunt 9 ani de cand am plecat de acasa, un pusti de nici 15 ani, la 800 de kilometri distanta de parinti. Si sunt 9 ani de cand mama mea plange de fiecare data cand ma intorc in cantonament. Inca nu s-a obisnuit” este marturisirea emotionanata a lui Sergiu. Cititi in continuare un reportaj exclusiv aimx.ro despre un tanar din Campulung Moldovenesc si pasiunile sale: canotajul si fotografia.
12 luni din 12 de cantonament pentru medalia de argint
Sunt 24 de ore de cand Sergiu impreuna cu ceilalti 25 de medaliati ai Romaniei la Campionatele Europene de la Poznan paseau pe covorul rosu al salonului oficial al aeroportului Henri Coanda din Bucuresti. Tanarul cotrobaie prin bagaj in camera unui hotel din Iasi. Miercuri dimineata va participa la Campionatele Nationale ce se desfasoara la baza Dorobanti de langa al doilea cel mai mare oras al tarii. A plecat val-vartej din cantonamentul de la Snagov, cu masina personala, la fel ca si ceilalti canotori, pentru ca urmeaza doua saptamani de binemeritata vacanta.
„Anul acesta a fost o premiera. Am stat 12 luni din 12 in cantonament, chiar daca 2 acasa. A fost poate cel mai greu an din cariera mea sportiva si din cauza acestei epidemii de coronavirus. Sa tragi doua luni pe ergometru, in casa, nu e tocmai usor. Cand este echipa acolo, langa tine, e altceva. Cand nu mai poti te uiti la ceilalti si tragi si tu. Cand esti singur psihicul te ajuta cel mai mult” a declarat Segiu pentru aimx.ro.
E obosit, e muncit ….Fotografia spune totul. A tras zeci de mii de kilometri, dar satisfactia unui asemenea rezultat e uriasa.
„Sunt foarte fericit. Am muncit toti. Barca de 8 + 1 e o barca mare, cu 9 caractere diferite. Sa aduni 9 persoane si sa le duci in acelasi punct, sa reusesti sa-i faci sa se miste la fel, sa gandeasca la fel, sa-i tii pe aceeasi linie nu-i chiar usor. De cand a venit Antonio ( Colamonici, antrenorul italian al lotului olimpic al Romaniei), ne-am schimbat si noi ca si sportivi de performanta, incepand cu modul de gandire. Am inceput sa vedem si noi performanta cu alti ochi, iar apoi au inceput sa apara rezultatele: in 2017 ne -am calificat in finala de la Campionatul Mondial de seniori cu o barca cu media de varsta de 20 de ani. Si am venit pe 5. In 2018 am luat bronzul la Europene , dupa ce obtinusem locul 3 la Cupa Modniala de la Belgrad, iar acum am mai urcat un loc si am cucerit argintul”, spune coerent, apasat si motivat canotorul fotograf.
Sergiu Vasile Bejan: „Fotografia cu aurul de la Jocurile Olimpice va fi cea mai spectaculoasa”
O spune cu zambetul pe buze. Probabil in mintea lui si-o imagineaza deja si e convins ca ei, barbatii din barca de 8 +1, pot strange aurul in mainile lor muncite.
„Acesta e visul oricarui sportiv: sa ajunga pe cea mai inalta treapta la Jocurile Olimpice. Suntem increzatori. Rezultatul ne-a mai dat un plus de motivatie si de incredere. Ne vedem insa de treaba si din 1 noiembrie vom incepe din nou antrenamentele pentru a obtine calificarea la Tokyo” spune pentru aimx.ro medaliatul cu argint.
Sergiu Vasile Bejan a povestit pentru aimx.ro si cum i-a venit ideea acestei fotografii: „Eu am mai facut o fotografie asemnanatoare in 2017. Dupa ce am castigat aurul la Campionatul European de Tineret. A avut un impact urias. Distribuiri, mesaje, nu ma asteptam. Am spus sa repet si acum experienta. I-am strans ieri pe baieti, dupa ce am ajuns la Snagov si am spus ca acum e momentul. Dupa aceea intram in vacanta, plecam pe la cluburi. Nu a iesit chiar cum am vrut eu, dar cu aurul de la Jocurile Olimpice voi face ceva mai spectaculos”.
Tanarul care va implini in noiembrie 24 de ani este pasionat de fotografie. Are si o expozitie la activ. 30 de fotografii au fost expuse in magazinul unuia dintre sponsorii Comitetului Olimpic Roman. Marea majoritate surprind instantanee din minunata zona in care s-a nascut: Bucovina.
„De-abia astept sa ajung acasa. Sunt pe munte de dimineata pana seara. E anotimpul perfect. O paleta vasta de culori, ceata, tot ce-i trebuie unui fotograf. Poate cand ma las de canotaj devin fotograful lotului. Le-am mai facut baietilor fotografii inainte de antrenamente in masura timpului liber. Si fetelor …:), dar cu ele e mai dificil, ca sunt mai nerabdatoare sa le primeasca….Mi-as fi dorit de multe ori sa am cu mine aparatul in barca pentru a surprinde anumite momente”, isi dezvaluie latura de artist Sergiu.
Componenta barcii de 8+1 a Romaniei, medaliata cu argint la Campionatele Europene: Alexandru Chioseaua, Florin-Sorin Lehaci, Constantin Radu, Sergiu-Vasile Bejan, Vlad-Dragoș Aicoboae, Constantin Adam, Florin-Arteni Fîntînariu, Ciprian Huc și Adrian Munteanu.
Baietii de la 8 + 1 sunt in aceasta formula de la inceputul anului. Media de varsta le-ar permite sa participe la cel putin doua editii ale Jocurilor Olimpice. Vlad Aicoboaie este decanul de varsta la doar 27 de ani. Mezinul Florin Arteni a implinit 19 ani.
Sacrificiile sunt mari si de cele mai multe ori sunt nestiute de publicul larg care contabilizeaza doar esecul sau medalia. La canotorii de elita ai Romaniei programul este NON STOP.
” Sunt zeci de mii de kilometri pe care ii avem in spate. Avem un antrenament pe zi de 20-24 de km.7 zile din 7. 11 luni din 12.”
Pe 22 septembrie 2011 un copil de nici 15 ani si 1.84 inaltime, din Campulung Moldovenesc, pleca la 800 de kilometri distanta de parinti, la Orsova, cu gandul de a face preformanta in canotaj. Apucase doar cateva zile alaturi de colegii de clasa a 9-a de la Liceul Silvic.
„Au trecut 9 ani de zile si mama e inca in lacrimi. Nu s-a obisnuit cu plecarile mele. Ai mei se asteptau sa ma intorc, sa nu rezist. Nu aveam nici 15 ani impliniti. Daca as da timpul inapoi si as avea oportunitatea sa fiu selectat din nou as spune DA fara nicio ezitare. Nu imi pare rau nicio secunda”, spune Sergiu care se va intoarce peste cateva zile acasa… BARBAT.
Autor: Vlad Lucian Arhire
Credit Photo: Sergiu Vasile Bejan