Stefan Tudose este al treilea roman calificat, la masculin, la Mondialul de Half IronMan, Africa de Sud

0
1830
 Stefan Tudose este al treilea roman (masculin) calificat la Mondialul de Half IronMan, Africa de Sud. Are 40 de ani si este nascut in Timisoara. A inceput sa practice triatlonul in 2014. In adolescenta a mai facut inot, polo si pentru o scurta perioada caiac. „Iesirea din comunism mi-a adus primul contact cu notiunea de IronMan intr-un documentar despre Kona, pe Eurosport. Ii percepeam ca niste zei pe sportivi”, a declarat pentru aimx.ro Stefan Tudose. Calificarea pentru mondial a obtinut-o in Austria, la St.Polten.

  Stefan Tudose se pregateste cu un antrenor polonez. Este legitimat la clubul GT RAT

  Stefan Tudose Cand era in scoala a facut inot. Spune ca nu a avut niciodata explozia necesara pentru cursele de 50 sau 100 de metri. La anduranta era insa pe „val”:). Anul 1992 il „prinde” pe Stefan Tudose intr-un cantonament…Nu de inot, ci de matematica. „Eram inainte de examenul din clasa a opta. Faceam pregatire cu unchiul meu, un fost rugbist. De doua ori pe zi aveam voie sa ma uit la televizor. Atunci a fost primul meu contact cu notiunea de IronMan. Am urmarit un documentar despre Kona, pe Eurosport. Pentru un pusti proaspat iesit din comunism ii percepeam pe oamenii aceia ca pe niste zei. Au devenit super eroii mei”, a declarat Stefan pentru aimx.ro.
 Pana in 2014 triatlonul a disparut insa dintre prioritatile actualului antreprenor. In mai 2014 mi-am cumparat prima bicicleta, o cursiera de sosea, apoi o bicicleta de contratimp second hand. In luna august am luat startul la primul Ironman 70.3 in Budapesta. Nu mi s-a parut greu. Mi-a placut si am zis ca pot sa fac si distanta mare.”

Stefan Tudose nu participa la concursurile de triatlon din Romania.

  „Din 2016 lucrez cu un tanar antrenor polonez. A fost inotator de performanta si ma inteleg cu el excelent. De anul trecut am devenit membru al clubului GT RAT. Suntem aproximativ 70 de sportivi, eu fiind singurul roman. Ne intalnim in diferite tabere de 2,3 ori pe an. Anul acesta am fost deja 10 zile intr-un cantonament la Mallorca. A fost cam brutal pentru ca au participat atleti mai valorosi ca mine. A trebuit sa trag foarte tare, dar rezultatele s-au vazut”, a mai precizat Stefan Tudose pentru aimx.ro.
   Anul acesta prima cursa a fost Ironman 70.3 St. Polten, Austria. A mers relaxat fara a avea ca obiectiv calificarea la Mondial. „Nu a fost un traseu usor. Am pornit relaxat  gandindu-ma ca e un antrenament in regim de concurs. Voiam sa testez nutritia si singurul meu obiectiv era sa termin alergarea sub 1h30. La final m-am clasat pe locul 6 din 236 ( categoria 40-44 de ani). Am obtinut astfel un slot la Campionatul Mondial.”
Timpul lui Stefan Tudose: 4:38:49
Inot: 33:50
Bicicleta: 2h30
Alergare: 1:27:22
 
Obiectivul pentru Africa de Sud: „Vreau sa i bat pe toti cei care s-au clasat in fata mea la St.Polten, la categoria mea de varsta. Am fost la doar doua secunde de locul 5. Mi-am reconfigurat total calendarul pentru urmatoarele 3 luni.”
Campionatul Mondial de Half IronMan se desfasoara in Africa de Sud pe 2 septembrie. Alex Toma si Mihai Vigariu sunt ceilalti doi romani calificati in concursul masculin. La feminin Romania este reprezentata de Maria Gerda.
Autor: Vlad Lucian Arhire