Sute de concurenți vor înota, la Oradea, într-o apă sub 5 grade în cadrul Campionatului European de Înot în Ape Înghețate

0
94

   Primul Campionat European de Înot în Ape Înghețate din istorie este organizat de IISA ( International Ice Swimming Association), Asociația Sportivă Ice Swimming and Open Water, Primăria Oradea și CSM Oradea. Festivitatea de deschidere va avea loc în seara zilei de 1 februarie odată cu defilarea delegațiilor celor 27 de țări participante.

   Campionatul European de Înot în Ape Înghețate va cuprinde probe de înot clasic, pornind de la probele scurte, de 50 metri, în cele patru procedee cunoscute (liber, spate, bras, fluture), 100 m în cele patru procedee, 250 m liber, 500 m liber şi 1.000 m stil liber.

Oradea este unul dintre orașele cele mai frumoase din România, iar infrastructura ne permite să avem condiții perfecte: 2 hoteluri mari si 1 boutique – hotel vor fi gazdele celor aproximativ 1000 de persoane, dintre care 320 înotători. Ca organizare atuul cel mai mare este bazinul descoperit ce se află la o distanță foarte mică de cel acoperit, unde vom organiza “Ice Village-ul”, locul în care concurenții se vor pregăti pentru probe a mai adăugat Paul Georgescu.

România are un lot competitiv format din 34 de înotători profesioniști ( de la Dinamo, Steaua, Delfinul București, Universitatea Cluj ) și amatori.

Și orașul gazdă, Oradea, va avea un reprezentant. Inspirat de Paul Georgescu, Ovidiu Tirla este un fost poloist, în prezent arbitru de înot și polo, care are deja în palmares 7 medalii la Campionatele Mondiale de Înot în Ape Înghețate, 3 în Polonia și 4 în Franța.

“Legendele” înotului în ape înghețate prezente la Oradea:

  • Petar Stoychev, Bulgaria, 4 prezențe la Jocurile Olimpice, campion mondial și european în proba de 25 de km, unul dintre cei mai respectați înotători de anduranță de pe glob, cu zeci de competiții câștigate în ape libere și înghețate.
  • Christof Wandratsch, Germania, primul campion mondial din istoria ice swimming-ului și el campion european în proba de 25 de km, unul dintre cei mai rapizi oameni din istorie în traversarea Canalului Mânecii: 7 ore și 3 minute.
  • Rotislav Vitek, Cehia, locul 17 în proba de 10 km de la Jocurile Olimpice Beijing 2008
  • King si Quinn of Ice: Marcin Szarpak, Polonia și Alissa Fatum, Germania, campionii probelor de 1000 de metri la înot în ape înghețate

Performanțele lui Paul Georgescu în înotul în ape înghețate:

  • primul bărbat din lume care a înotat o “milă înghețată” (1,6 km într-o apă sub 1 grad C) în Antarctica, la Cercul Polar de Sud,
  • primul roman care a înotat o milă înghețată,
  • medaliat cu aur în proba de 500 de metri la Campionatul Mondial de Înot în Ape Înghețate
  • fost recordman mondial de distanță în ape înghețate: 3,5 km într-o apa de 4,4 grade.

Autor: Vlad Lucian Arhire