Tibi Useriu ia startul intr-un nou ultramaraton extrem pe 3 februarie

1097

 Tibi Useriu e pregatit de un nou ultramaraton extrem. Pe 3 februarie va lua startul in „Montane Yukon Arctic Ultra”. Concursul se desfasoara in Canada. Este „parintele” lui Arctic Ultra 6633, acolo unde romanul s-a impus de 3 ori consecutiv. Tibi trebuie sa parcurga 692 de kilometri prin salbaticie. „IronMan-ul” italian Roberto Zanda a fost la un pas de moarte editia trecuta. Doctorii au fost nevoiti sa-i amputeze mana si piciorul din cauza degeraturilor. Cazul sau a facut inconjurul presei internationale.

Tibi Useriu ultramaraton extremYukon Arctic Ultra este o competitie de traditie organizata in nord-vestul Canadei. Se desfasoara din 2004 in fiecare an, cu o singura exceptie: 2010. Concurentii pot alege sa parcurga diferite distante: in alergare, pe skiuri sau cu MTB-ul. Traseul este similar cu cel pe care se desfasoara cel mai dur concurs de sanii trase de caini din lume. Tibi Useriu este primul roman care participa la Yukon Arctic Ultra. A ales cursa cea mai lunga si cea mai dificila: 692 de kilometri. Startul se da in Whitehorse, iar finish-ul e in Dowson City. Tibi Useriu a ajuns deja la „locul faptei” si a vorbit in exclusivitate pentru aimx.ro.

„Am aflat despre Yukon dupa ce am participat la 6633. A devenit imediat o competitie care a ajuns pe lista mea si pe care mi-as dori sa o termin. Va fi un concurs total diferit fata de 6633. Se desfasoara in salbaticie, prin paduri, pe poteci. Traseul nu ajunge pe ice road-uri, nu merge pe drumuri”, a spus bistriteanul.

Tibi Useriu: „6633 este o copie mai usoara a lui Yukon. Nu ma sperie!”

aimx.ro urmareste evolutia lui Tibi Useriu inca din urma cu 3 ani. In 2016 participa pentru prima data la Arctic Ultra 6633. Interviul de atunci il puteti citi aici. Si de data aceasta am dorit sa aflam cum este pregatit sportivul de 45 de ani de noua provocare extrema.

aimx.ro: Cum au reactionat organizatorii Yukon cand au aflat ca s-a inscris in concursul lor triplul castigator de la 6633?

Tibi Useriu: Ori nu au citit in mail, ori i-a interesat prea putin. Asta poate ca 6633 a aparut mai tarziu. Este o copie mai usoara. De fapt organizatorul 6633 a participat la Yukon in trecut. Asa i-a venit ideea de a organiza si el un ultramaraton. Doar ca a facut-o putin mai la nord si intr-o alta perioada. A trebuit sa trec toate „testele lor”. Am fost obligat sa fac si un curs de supravietuire la temperaturi foarte scazute. Sunt cerinte destul de stricte dupa ce s-a intamplat anul trecut.

aimx.ro: Yukon este un concurs care face victime (cazul italianului Roberto Zanda, un atlet de anduranta experimentat care a fost la un pas de moarte anul trecut. Detalii aici), pare mai dur. Te sperie?

Tibi Useriu: Este un concurs care face victime, dar poti sa te ranesti si cand alergi prin parc pe gheata sau pe zapada. Este ultimul lucru la care ma gandesc . Sunt constient de ceea ce fac si nu ma gandesc la asta, deci nu ma sperie.

Tibi Useriu pentru aimx.ro:”Sper sa fie o cursa frumoasa si sa ajung la final sanatos. Este tot ce conteaza”

Tibi Useriu ultramaraton extremaimx.ro: Da-ne cateva detalii despre echipament!!!

Tibi Useriu: Mi am luat un rand de haine groase in plus fata de anul trecut. Chiar daca nu am poate nevoie de ele am zis sa fie acolo pentru orice eventualitate. Am renuntat la rotile de la sanie pentru ca nu mergem pe drumuri si nu am nevoie. In rest echipamentul este cam acelasi, doar ca mai au si ei echipament obligatoriu.

aimx.ro: Cum te simti fizic/psihic fata de 2018?

Tibi Useriu: Cu siguranta ma simt cu mult mai multa experienta. Ma va ajuta acest lucru. La partea psihica stau cel mai bine,mai ales ca nu sunt un sportiv de performanta. Nu alerg pentru performanta. Singurele performante sunt ale mele personale. Imi place foarte mult sa fac asta si gasesc o libertate foarte frumoasa in a alerga. O fac pentru mine, iar de data aceasta am si un scop. Alerg pentru a face cunoscut proiectul initiat de Tasuleasa Social. Este vorba de un drum care strabate Romania de la Putna la Drobeta Turnu Severin. Alerg pentru un scop frumos si vreau sa fac cunoscut nu doar in Romania, ci si in strainatate acest proiect. Anul trecut Tasuleasa Social a reusit sa termine 150 de kilometri .

Autor: Vlad Lucian Arhire

Credit Photo: Joe Bishop