Transcontinental, „cursa care iti schimba valorile despre viata”.

841

   Transcontinental 05. Nume de cod: TCRN 05. Un continent, o singura cursa, zeci de trasee si mii de kilometri.  In seara zilei de 28 iulie 278 de ciclisti au luat startul intr-o competitie titanica. Unul dintre ei a murit, zeci au abandonat  concursul din cauza unor accidente, unii au ajuns la finish, iar altii continua lupta cu propriile limite.  S-a plecat din oraselul belgian Geraardsbergen. Sosirea este la Meteora, in Grecia. Intre aceste doua locatii fiecare concurent este liber sa-si aleaga varianta de traseu cea mai convenabila. Cu o singura conditie. Trebuie sa bifeze 4 check point-uri obligatorii: in Germania ( Lezyne), Italia ( Monte Grappa), Slovacia ( la nordul granitei cu Polonia, muntii Tatra) si Romana ( Balea Lac). Cursa este pe cont propriu: fara niciun fel de asistență tehnică, echipa de suport, medici sau maseuri. Nu se ofera niciun premiu in bani.”Este o LUPTA cu personalitatea ta”, a declarat pentru aimx.ro romanul Martian Cioana, la cateva ore de la finish-ul epuizantei competitii. Toti cei care trec linia de sosire in 14 zile sunt declarati castigatori. 

   Tragedie la doar cateva ore de la start

Este agitatie mare in jurul obiectivului turistic Muur van Geraardbsbergen. Lumea freamata. Sute de locuitori ai oraselului Geraardsbergen ( aflat la jumatatea distantei dintre Bruxelles si granita cu Franta), au iesit in noapte „inarmati” cu torte. Se pozitioneaza de o parte si de alta a drumului abrupt ce duce spre principalul obiectiv turistic din zona: Muur van Geraardsbergen. Adesea traseul este folosit de organizatorii Turului Flandrei pentru dificultatea sa. Escortati de masini de politie cei 278 de concurenti dintre care 46 in tandem incep sa pedaleze la deal. Printre ei se afla si 5 romani: perechea Ovidiu Nedea si Viorel Piciu, Florian Marius Boarnici, Silviu Martin si Martian Cioana. Nimeni nu are voie sa depaseasca viteza de 25 de kilometri la ora. 

De pe margine primesc aplauze si incurajari. Este seara zilei de 28 iulie, ora 22 si cateva minute. Plutonul ajunge compact in varf. De aici fiecare este „liber ca pasarea cerului” pentru a gasi cea mai buna varianta catre Meteora. Nici bine nu se crapa de ziua ca o unda de soc ii loveste pe organizatori si concurenti. La 72 de ani ,unul dintre concurenti, Frank Simon isi pierde viata. Oficialii cursei nu ofera prea multe detalii : „Decesul lui Frank Simon in primele ore ale diminetii de 29 iulie este o tragedie cumplita ce afecteaza puternic intreaga comunitate de ciclisti. Intelegem de la sotia lui Frank ca acesta si-ar fi dorit ca Transcontinental 05 sa mearga mai departe”.

Si a mers. In seara zilei de 14 august 150 de concurenti trecusera linia de finish sau se mai aflau pe traseu.

„M-am antrenat doi ani pentru Transcontinental 05”

16 zile, 13 ore si 9 minute. Atat a durat „aventura” pentru romanul Martian Cioana. aimx.ro a stat de vorba cu Martian la doar cateva ore de la finish-ul epuizantei competitii. Calmul si seninatatea afisata sunt de-a dreptul impresionante. Si nu este doar cazul lui Martian .„Sunt in autobuz in drum spre aeroport. Maine dimineata trebuie sa fiu la munca.” Barbatul de 42 de ani nici nu a apucat bine sa se dea jos din sa, iar ultimele zile au fost de cosmar. ” Cred ca in Germania am suferit o infectie intestinala dupa ce am inceput sa beau apa din anumite izvoare. Lucrurile s-au agravat in loc sa se indrepte. Am avut probleme mari pe ultimii 1000 de kilometri. In Bulgaria doctorii mi-au spus ca trebuie sa stau 3 zile in spital. Nu imi permiteam acest lux pentru ca imi doream sa ajung la finish.” Pe langa calmul vocii se simte si o oarecare dezamagire: ” M-am antrenat in ultimii doi ani foarte mult pentru Transcontinental 05. Imi doream un timp mult mai bun. Anticipam ca voi ajunge vineri la Meteora, dar din pacate problemele de sanatate nu m-au lasat.”

Despre Martian Cioana :

  • s-a nascut in Hateg, Hunedoara. Are 42 de ani.
  • dupa ce a absolvit facultatea la Timisoara a plecat in Marea Britanie. Acum este inginer la firma Alcatel ( firma este specializata in trasul cablurilor submarine intre continente).
  • practica ciclismul din 2012 dupa ce a renuntat la o mare pasiune: alergarea ( probleme la genunchi)
  • in 2015 s-a clasat pe locul 47 la editia a treia a Transcontinental.
  • in 2016 a fost lovit de o masina in Franta chiar in debutul competitiei. A stat doua saptamani in spital.

Martian Cioana despre:

Transcontinenatal:                                                                                                                             

” In primul rand este o lupta cu personalitatea ta. Lasand la o parte ca exista concurenta Transcontinental este ceva ce te face sa-ti schimbi valorile despre viata. La finalul cursei vezi viata cu alti ochi.”

cum a depasit cumplitul accident:

” Dupa accident imi era frica sa mai merg pe bicicleta. Nici cand vedeam o masina nu ma simteam foarte confortabil. Dupa ce suferi un accident ramai cu o anumita trauma. Mi-am revenit insa dupa cateva luni de zile.  Anul acesta am ales cat mai multe sosele fara trafic intens. Iubesc insa prea mult sa merg cu bicicleta pentru a ma opri.”

cat de mult dureaza sa-ti stabilesti traseul:

” A durat foarte mult. Cred ca vreo doua luni. Am verificat strazile cu Google Street. Apoi am verificat elevatia cu tot felul de aplicatii. Mi s-a intamplat sa merg pe drumuri care sa se termine brusc indiferent cat de mult studiasem traseul.”

momentele dificile :

„Pe mine elevatia m-a „terminat”. Nu sunt un bun catarator. Am avut parte de urcari dure in Germania, Italia si Slovacia. ”

Situatia romanilor:

Florian Marius Boarnici: finish, 3724 de kilometri, 10 zile , 3 ore si 19 minute

Martian Cioana: finish, 3698 de kilometri, 16 zile, 13 ore si 9 minute

Silviu Martin: in cursa, Prilep Bulgaria, 3388 kilometri, 16 zile, 20 de ore

Ovidiu Nodea: finish, 3824 de kilometri, 9 zile, 15 ore, 33 de minute

Credit Photo: Facebook The Transcontinental