Unic pentru Romania: Mihai Baractaru s-a calificat la Mondialele HALF si FULL IRONMAN din 2017

0
1490

In 2017 se implinesc 30 de ani de cand Campionatul Mondial de IRONMAN, Kona- Hawaii strange elita triatlonistilor. Romanul Mihai Baractaru va fi printre cei mai buni in data de 14 octombrie 2017. In plus insa, cu o luna mai devreme, Mihai va lua startul si la Campionatul Mondial de Half IRONMAN. Are loc pe 9 septembrie in Chattanooga, Tennessee, SUA. Sportivul din Sacele va fi primul roman calificat la ambele Mondiale. „Niciodata in cariera nu am avut doua competitii atat de importante intr-un timp atat de strans”, a declarat pentru aimx.ro Mihai. Biletul pentru Mondialul de HALF IRONMAN l-a obtinut week-end ul trecut la IronMAN Edinburgh 70.3, Scotia. „A fost cea mai friguroasa experienta”, ne-a povestit triatlonistul.

„Nimeni nu a vrut sa ne spuna temperatura apei”

    Scotia l-a intampinat pe Mihai cu o vreme specifica: frig si ploaie. Cu o seara inainte a primit un e-mail ingrijorator de la organizatori: „Este posibil ca amatorilor sa li se injumatateasca distanta la inot. Profesionistii inoata pe aceeasi distanta.” La sedinta tehnica nimeni dintre oficiali nu reusise sa dea un raspuns clar concurentilor in privinta temperaturii apei. 

1600 de sportivi au fost la start: ” Stateau toti aliniati pe plaja si priveau ingroziti spre mare. Parca isi doreau sa se anuleze proba de inot.”

Inainte de start Marea Nordului ii asteapta pe concurenti cu valuri mari, iar vantul se inteteste. Si Mihai va inota tot jumatate de distanta. Este decizia de ultim moment a organizatorilor. Contactul cu apa este traumatizant: „Primul soc pe care l-am avut a fost ca nu puteam sa expir in apa deloc. Ma inhibasem complet. Imi clantaneau dintii-n gura in timp ce ma chinuiam sa respir. Am inceput sa inot la zece brate craul, 2 de bras. In felul asta puteam sa ma coordonez mai bine prin valurile imense si puteam sa respir mai bine. Cam asa am tinut-o pana la final. Ma simteam ca intr-o masina de spalat in programul de clatire.”

„AM PEDALAT CU PICIOARELE INGHETATE”  

Calvarul a continuat pe cei 90 de kilometri de bicicleta, cu 1000 de metri diferenta de nivel: „Era sa cad de vreo 4 ori. Virajele erau foarte scurte, vantul a batut cu putere, iar drumurile erau peticite. In plus am pedalat aproape toata distanta cu picioarele inghetate „, povesteste Mihai Baractaru. Romanul isi regaseste confortul pe ultima proba, cea de alergare. Parcurge cei 21 de kilometri intr- o ora si 26 de minute. Termina pe locul 8 la categorie si 42 la general. Cand afla clasarea entuziasmul ii scade si se invinovateste ca nu a dat tot ce-a putut. Datele de pe ceas ii arata insa ca a reusit un personal best in raportul de putere.

” Este o experienta din care cu siguranta am de invatat. Mi-am dat seama ca englezii au fost mult mai avantajati pentru ca sunt obisnuiti cu vremea si relieful. Eu am pedalat doar pe DN si am avut trei poduri de urcat :)”

3 sloturi au fost disponibile pentru Campionatul Mondial de IronMan 70.3 la categoria 25-29 de ani. Din concurentii clasati in fata lui Mihai doar cel de pe pozitia a patra a fost interesat de calificare.

 

INOT : 17:56

BICICLETA: 02:49:41

ALERGARE : 01:26:30

FINAL : 04:41:14

Credit Photo: http://eu.ironman.com, Triathlon Challenge Mamaia