A inceput „BALUL” UTMB: 7 romani sunt pe traseu in cea mai lunga cursa

743

 Saptamana 26 august-1 septembrie este poate cea mai asteptata de pasionatii de alergare montana din toata lumea. 7 curse, 3 tari, un munte, Mont Blanc, atrag ca un magnet mii de sportivi: elite si amatori. Romania a intrat in istorie anul trecut dupa ce ultramaratonistul Robert Hajnal a ocupat un fantastic loc 2 in cursa regina. Luni dimineata,in celebra statiune Chamonix, s-a dat startul primei curse a editiei din acest an a Ultra Trail du Mont Blanc : PTL. 

Start UTMB 2019: 7 romani alearga in cea mai lunga cursa, cea in echipe

7 romani UTMBCursa PTL a avut startul la ora 8 dimineata, ora Frantei, din Place du Triangle de l”Amitie, Chamonix. 117 echipe formate din 2 sau 3 membri au plecat pe un traseu de 300 de kilometri cu 25000 de metri diferenta de nivel. Printre acestea se afla si 3 echipe romanesti. Este o experienta unica ce ii poarta pe alergatori prin trei tari: Franta, Italia si Elvetia. Organizatorii ii asteapta pe ultimii finisheri pana duminica la ora 16.30, adica un cut-off de 152 de ore si 30 de minute.

PTL este cea mai dificila cursa din cadrul UTMB. Organizatorii impun 21 de piese de echipament obligatorii fiecarui concurent. Printre acestea, foita de supravietuire, fluier, telefon cu roamingul activat, cutit sau ochelari de soare. Sunt si recomandari in privinta cremelor, bandajelor sau pastilelor pe care ar trebui sa le ai la tine.

Carpathians Angels, Together si Catena Trail Running Team sunt echipele romanesti care alearga la PTL 

Costica Anghel si Mihai Serban formeaza Carpathians Angels, Emilian Croitoru si Vlad Tanse Together, iar Catena Trail Running Team are 3 componenti: Eugen Nicolae, Silviu Stefanescu si Vlad Vuta.

7 romani UTMBDupa 8 ore de la start echipa care conduce parea logic de intuit doar daca citeai numele celor inscrise :). Elvetienii de la Alps Experience au un avans de 18 minute fata de francezii de la Les Frangins si se afla la kilometrul 40. Prima echipa romaneasca este Carpathians Angels. Ultramaratonistii nostri se aflau pe locul 49. La ora 17.30, ora Romaniei, ei trecusera de punctul de control Truc (1700 de metri altitudine, 30 de kilometri de la start). Au avut de urcat deja pe un prim varf de 2700 de metri. 

Alergatorii nu au confortul unei curse obisnuite de alergare montana cu puncte de alimentare/hidratare. Se vor putea alimenta doar de la cabanele intalnite pe traseu. „Daca ar fi sa transpui acest traseu intr-o distanta similara pe plat, conform unei formule a organizatorilor, care ia in calcul aspecte cum ar fi diferenta de nivel sau tehnicitatea traseului, ai avea de parcurs 614 kilometri. Ca sa reusesti sa intri in timp vei avea de parcurs 49 de kilometri pe zi cu o diferenta de nivel cumulata de 4200 de metri. In aceste conditii pace-ul mediu trebuie sa fie in jur de 30 de minute pe kilometru” a scris ultramaratonistul Vlad Tanase pe blogul sau.

Pe aimx.ro va vom tine la curent cu situatia romanilor in cursele de la UTMB. Tot pe site-ul nostru poti citi si despre rezultatele obtinute de ultramaratonistii romani in concursurile de 24 de ore de alergare desfasurate in week-end, aici!!!

Autor: Vlad Lucian Arhire

Credit Photo: UTMB