UTMB, DA! Turul Frantei, BA!

148

UTMB sau Ultra Trail du Mont Blanc, cel mai important concurs de alergare montana din lume, are sanse sa se desfasoare si in acest an. Concursul care aduna in celebra statiune franceza Chamonix mii de alergatori, an de an, este programat in 2020 intre 24 si 30 august. Sperantele concurentilor sunt legate de ultimul anunt facut de presedintele francez Emanuel Macron, discurs care a strans in fata televizoarelor 36,7 milioane de francezi ( record de audienta pentru Franta). Precedentul record apartinea finalei Campionatului Mondial din 1998, Franta- Brazilia 3-0, 23 de milioane de telespectatori.

Turul Frantei obligat sa-si schimbe datele de desfasurare. UTMB ar putea avea loc

Masurile restrictive se prelungesc in Franta pana in data de 11 mai. Ulterior, pe parcursul a doua saptamani, invatamantul se va redeschide gradual. In privinta evenimentelor cu mare audienta, acestea sunt suspendate pana la mijlocul lunii iulie. „Festivalurile mari si evenimentele cu o larga audienta nu se vor putea tine cel putin pana la mijlocul lunii iulie”, a declarat presedintele Frantei Emanuel Macron.

Turul Frantei ar fi trebuit sa se desfasoare intre 27 iunie si 19 iulie in conditii normale. Organizatorii par sa ia in calcul reprogramarea concursului la alte date, tot in acest an, in detrimentul anularii. „Marea Bucla” a fost intrerupta de la editia inaugurala, 1903, doar de cele doua razboaie mondiale (1915-1918, 1940-1946).

UCI, Uniunea Ciclista Internationala, suspendase deja orice competitie pana la 1 iunie. Oficialii Uniunii lucreaza la un nou calendar in care vor acorda prioritate marilor tururi ale Frantei, Italiei si Spaniei. L”Equipe crede ca cel mai devreme Turul Frantei ar putea fi reprogramat pentru sfarsitul lui august sau inceputul lui septembrie.

UTMB ramane „in carti”

„Speram sa va vedem pe toti in august” este ultimul anunt facut de organizatorii UTMB, care precizeaza ca decizia de a tine sau nu concursul va fi luata in functie de cum va evolua pandemia si de regulile impuse de autoritati.

Sunt numeroase intrebari care in acest moment nu isi au inca raspunsul. Desfasurarea in conditii normale a UTMB-ului va depinde insa si de situatia din celelelate tari: Italia, Spania, Japonia, Statele Unite, de unde vin un numar impresionant de alergatori. Dar si de procentul celor carora instinctul de autoconservare le va spune sa stea departe de aglomeratie, chiar daca autoritatile ridica restrictiile.

Un alt factor care ar putea influenta prezenta la start este nivelul antrenamentului la care poate ajunge alergatorul ( strans legat si de obiectivul sau personal), dupa o luna, doua sau 3 de carantina in propria locuinta ( aici depinde si in ce data se va suspenda carantina in fiecare tara).

Va incurajam sa ne spuneti intr-un comment ce decizie ati lua daca ati fi validat pe lista de start a UTMB -ului (sau poate chiar sunteti 🙂 ), in cazul in care competitia se va desfasura in acest an la datele stabilite.

Autor: Vlad Lucian Arhire

Credit Photo: A.S.O / Gruber Images/ P.Ballet /Tour du France Facebook/ Ultra Trail du Mont Blanc Facebook