marți, februarie 20, 2024
AcasăTRIATLONCristian Bostina este pregatit sa concureze in peisajul legendar al Scotiei in...

Cristian Bostina este pregatit sa concureze in peisajul legendar al Scotiei in „temutul” CeltMan

CeltMan este un IronMan la care trebuie sa iei startul cu „lectiile invatate”. E in TOP 10 cele mai dure triatloane din lume. La fel ca „fratii” sai din Europa, Norseman si SwissMan. Face parte din circuitul Xtri World Tour. „Nu fa greseli!” este indemnul organizatorilor catre concurenti. 1089 de sportivi au luat startul la cele 6 editii desfasurate pana acum. Doar 552 au primit tricourile albastre destinate finisherilor. Cristian Bostina este romanul care isi da intalnire cu CeltMan pe 16 iunie, in Torridon Village, Wester Ross, Scotia.  Cristi a participat deja la SwissMan si Norseman.

Cristi Bostina, de la doua pachete de tigari pe zi la cele mai extreme concursuri de IronMan din lume

„In 2011 fumam doua pachete de tigari pe zi si aveam 100 de kilograme. Am spus la un moment dat ca nu se mai poate asa. Am renuntat la tigari si m-am apucat de alergat. Sora si cumnatul meu ma tot ispiteau cu alergarea si am zis hai sa vad ce e asa special” isi incepe Cristi marturisirea pentru aimx.ro. La 7 ani distanta poate deveni primul roman care termina 3 din cele mai dure triatloane din lume: SwissMan, NorseMan si CeltMan. In Elvetia editia din 2015 a fost crancena. Toti concurentii au fost opriti inainte de ultimii 10 kilometri de urcare din cauza conditiilor de iarna, dar au fost declarati finisheri. In noaptea de sambata spre duminica, 16 iunie, Cristi va lua startul in peisajul legendar al Scotiei.

„Nu a fost o misiune usoara sa renunt la un anumit stil de viata. E greu. A fost vorba si de renunTat la fumat, m-am apucat si de alergat…Am slabit intr-un an aproximativ 25 de kilograme.am facut in acelasi an si primul meu maraton: la Istanbul.”– Cristian Bostina ( foto dreapta)

Dupa doi ani in care a continuat sa alerge si a mai bifat 4 maratoane Cristi a luat startul in primul concurs full IronMan. A fost vorba de Nice, considerat unul din cele mai dificile din circuit. „A fost ceva epic. Foarte greu. Am spus ca nu voi mai participa. Nu-l recomand la inceput de drum. A fost editia la care a si murit un concurent. Inotul a fost deosebit de greu. Se inoata in Mediterana si din cauza refluxului efectiv nu ma puteam apropia de tarm. Inotam in gol. Am ajuns la mal cu doar 10 minute inainte sa ma scoata din apa din cauza timpilor limita”, a povestit Cristi.

Cristian Bostina incearca de 4 ani sa participe la CeltMan

Cand spunem ca aceasta cursa este extrema, vorbim serios!!!”, trag un semnal de alarma organizatorii. Apa extrem de rece (se inoata in Altanticul de Nord), vantul puternic, ceata si traseul dur al alergarii fac din Celtman un concurs pentru sportivi caliti. Cristi e pregatit: „In 2015 am terminat atat SwissMan cat si NorseMan. In 2017 am fost castigator al loteriei pentru CeltMan. Este al patrulea an in care am aplicat. Strainii au doar 80 de pozitii disponibile. Celelalte sunt rezervate englezilor. Se inscriu in jur de 1000 de oameni in fiecare an. 203 sportivi au aparut pe lista la finalul inscrierilor. Nu-mi pun problema sa nu-l termin. Sunt putine situatii care sa intervina si la care sa nu am solutii”, a mai spus sportivul de 38 de ani pentru aimx.ro.

Inotul intr-un ocean cu o apa ca „gheata” este primul impediment. Organizatorii au scurtat distanta de la 3,8 kilometri la 3,4. Chiar si asa multi dintre concurenti sufera. Daca temperatura apei scade sub 10 grade inotul se opreste dupa 3 kilometri. „Timpul limita pentru a termina inotul, bicicleta, care aici are 202 kilometri si 18 kilometri de alergare este de 11 ore. Soselele sunt foarte inguste, iar traficul va fi deschis aproape pe tot traseul. Va fi ciudat ca se circula si pe partea dreapta. Anul trecut vantul a fost teribil. Pe coborari, unde prinzi in mod normal 50, 60 de kilometri pe ora, concurentii mergeau pe langa bicicleta.”

Ultimii 22 de kilometri de alergare trebuie sa fie parcursi,obligatoriu, impreuna cu cel care te asista 

Cristi va alerga ultimii 25 de kilometri impreuna cu sora sa, cea care i-a deschis „ochii” spre o viata sportiva. Va fi insotit insa in Scotia de intreaga familie:parinti, sotie si baietelul de 5 ani. „Nu mergem doar pentru cursa. Este si o ocazie de a vizita castelele  din zona. Traseul de alergare pleaca de la nivelul marii. Diferenta pozitiva de nivel este de 2500 de metri insa foarte mica parte este alergabila. Sunt catarari pana la 1200 de metri altitudine”, mai spune Cristian.

„Nu fac sport de performanta. Nu imi aleg concursuri care sa ma califice la Mondial. Merg la competitii extreme si termin in prima jumatate a clasamentului. Pana la kilometrul 140 de bicicleta pentru mine e chiar placere. Dupa, in functie si de conditiile meteo intervine si durerea” – Cristian Bostina

Pe aimx.ro puteti citi si povestea romanului Sorin Boriceanu de la NorseMan, dar si un reportaj cu Bogdan Ionita inainte de Swissman.

Autor: Vlad Lucian Arhire

DIN ACEEASI CATEGORIE
- Reclamă -

CELE MAI POPULARE