Sunt romani inscrisi la ultramaratoanele arctice chiar daca se tin „virtual”

72

Ultramaratoanele arctice nu se vor desfasura anul acesta. Organizatorii au anuntat rand pe rand ca nu pot tine competitiile din cauza restrictiilor impuse de pandemia de coronavirus. Genul acesta de concursuri a devenit cunoscut in Romania, in special, datorita lui Tibi Useriu, omul care a castigat de trei ori consecutiv Arctic Ultra 6633 si s-a clasat pe locul 2 la Montane Yukon Arctic Ultra.

2021 fara Arctic Ultra 6633 si Montane Yukon Ultra

Ultramaratoanele extreme din nordul indepartat al Canadei nu se vor desfasura in acest an. Restrictiile impuse de statul canadian sunt dure si nu permit organizarea unor astfel de competitii.

Peisaj de pe traseul ultramaratonului MYAU

Oficialii Arctic Ultra 6633 le propun totusi iubitorilor de curse extreme sa ia startul individual. Cursa incepe la ora 00.01, pe 1 martie. Provocarile sunt reprezentate de parcurgerea fie a unui traseu de 192 de kilometri, fie de 608 kilometri. Concurentii isi vor masura distantele cu Strava sau aplicatii asemanatoare.

Organizatorii vor afisa „live” unde s-ar fi aflat concurentii pe harta reala.

2 romani apar inscrisi la cursa lunga: Mihai Costea Ariesanu si Crisan Vlad Pop, castigator in 2019 al competitiei scurte.

Organizatorului Montane Yukon Arctic Ultra, neamtul Robert Pollhammer, nu i s-a permis intrarea in Canada. „Am fost informat de autoritatile federale canadiene ca organizarea unei competitii sportive nu este considerata calatorie esentiala si ca nu conteaza daca am o afacere in Yukon sau nu”.

Si-ar fi dorit sa organizeze o editie exclusiv cu concurenti din Canada, dar nici acest lucru nu a fost posibil. Pollhammer le-a dat apoi intalnire sportivilor pe 7 februarie, in Suedia, la „fratele european” al ultramaratonului. Intre timp si oficialitatile suedeze au interzis competitia extrema ce propunea doua trasee: 185, respectiv 485 de kilometri.

Tibi Useriu se apropie de finishul MYAU 2019

Tot pe aimx.ro poti citi si despre impresiile alpinistului Alex Gavan in timpul ascensiunii pe K2, aici!!!

Autor: Vlad Lucian Arhire